Доступність посилання

ТОП новини

У Криму 4 представників Меджлісу викликали на допит – Смедляєв


Заїр Смедляєв
Заїр Смедляєв

У Криму відразу 4 членів та активістів Меджлісу кримськотатарського народу викликали на допит до Слідчого комітету Росії. Про це у середу, 29 квітня, повідомив голова ЦВК Курултаю Заїр Смедляєв, інформує «Крим.Реалії».

За словами Смедляєва, на допит знову викликали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла. Також допитають керівника секретаріату Меджлісу Дилявера Акієва і членів Меджлісу Алі Хамзіна і Енвера Кутієва. Усіх їх викликають на допит у справі «26 лютого».

«Найімовірніше, список не повний. Всіх запрошують із приводу подій, що сталися 26 лютого 2014 року в Автономній Республіці Крим, біля будівлі Верховної Ради Криму! Може, вони хочуть туди запросити всіх учасників тих подій, тоді вийде несанкціонований мітинг чи пікет, організований співробітниками Слідчого комітету», – написав Смедляєв на своїй сторінці у Facebook.

Напередодні самого Заїра Смедляєва допитали у Слідчому комітеті Росії, який діє у Криму. За його словами, слідчі намагалися уточнювати роль Ахтема Чийгоза, заступника голови Меджлісу, в організації минулорічних акцій 26 лютого.

26 лютого 2014 року під парламентом Автономної Республіки Крим зібралися кілька тисяч прихильників кримськотатарського Меджлісу, з одного боку, і «Русского единства», з іншого. Організаторами заходів протилежного спрямування виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Тоді у результаті сутичок двоє людей загинули. Слідчий комітет Росії після окупації Криму порушив за цим фактом кримінальну справу.

У рамах цього розслідування «за підозрою в організації та участі у масових заворушеннях» 29 січня цього року був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз. Йому обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 лютого 2015 року, а потім продовжили його до 19 травня.

22 квітня у цій справі був заарештований оператор кримськотатарського телеканалу АTR Ескендер Небієв, до цього також був заарештований Алі Асанов.

XS
SM
MD
LG