Доступність посилання

ТОП новини

Кримських татар найбільше дискримінують у Криму – дослідження


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

На території анексованого Криму уразливою групою, що на системному рівні піддається дискримінації з боку «влади», є кримські татари. Такі результати оприлюдненої 29 квітня доповіді Групи моніторингу прав національних меншин «Ксенофобія в Україні в 2014 році на тлі революції та інтервенції», повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

Як йдеться в доповіді, активісти і лідери національного руху кримських татар піддаються репресіям, незалежні організації забороняються і знищуються, тиску піддаються кримськотатарські ЗМІ і благодійні фонди, а також мусульманські громади і навчальні заклади.

Так, у 2014 році на території Криму автори доповіді зафіксували 12 випадків зникнення представників кримськотатарського народу, четверо з них знайдені мертвими, 1 підпал святинь і майна кримських татар, 4 випадки заборони в’їзду кримським татарам на півострів. Зафіксовано також 11 випадків утисків вільного функціонування кримськотатарських мови, преси, телебачення і заборон мусульманської літератури.

У дослідженні містяться дані про те, що тільки за минулий рік відомо про 41 випадок утисків діяльності Меджлісу і його представників. Піддавалися утискам і представники інших національностей і релігійних груп (3 випадки антисемітизму, 2 випадки зникнення українців, 6 випадків утисків церков), йдеться в звіті.

За інформацією авторів доповіді, за «справою 3 травня» в Криму порушили 55 кримінальних справ проти кримських татар, заарештували 4 людини, накладені багатотисячні штрафи.

«Основна проблема, що визначає не тільки ситуацію з ксенофобією, але й у цілому з порушенням прав людини в Україні – це російська агресія», – основний висновок дослідження.

У Групі моніторингу також підкреслюють, що «прихильники українського державного суверенітету, національної незалежності і територіальної цілісності піддаються системним репресіям і насильству на всій території, контрольованій окупаційною владою».

Напередодні правозахисна організація Freedom House оприлюднила новий звіт про порушення прав людини на Кримському півострові. У документі наводяться дані про переслідування опозиції в Криму, про спроби перетворити регіон в «інформаційне гетто».

«Влада» Криму раніше заявляла, що права кримських татар на півострові не порушують.

XS
SM
MD
LG