Доступність посилання

ТОП новини

РНБО ухвалила стратегію нацбезпеки України


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Рада національної безпеки і оборони ухвалила Стратегію національної безпеки України, реалізація якої розрахована до 2020 року.

«Стратегія розрахована на реалізацію до 2020 року пріоритетів політики національної безпеки, а також реформ, передбачених Угодою про асоціацію між Україною та ЄС і Стратегією сталого розвитку «Україна – 2020». Головне у Стратегії – створення нової системи забезпечення національної безпеки і оборони, спроможної гарантувати державний суверенітет і територіальну цілісність України від усього комплексу можливих загроз, насамперед, від збройної агресії», – повідомили в РНБО у середу, 6 травня, після завершення засідання.

При цьому у повідомленні не вказано, чи повернули у Стратегію перспективу членства України у НАТО.

Під час сьогоднішнього засідання РНБО президент України Петро Порошенко заявив про про необхідність повернення у Стратегію національної безпеки майбутнє членство України в НАТО.

23 грудня 2014 року Верховна Рада підтримала президентський законопроект про відмову України від позаблокового статусу. 29 грудня президент підписав його.

Україна офіційно відмовилася від чинного раніше курсу на вступ до НАТО 2010 року, відразу після приходу до влади тодішнього президента Віктора Януковича.

2004 року Янукович, на той час прем’єр-міністр, розробив план вступу України до НАТО до 2008 року. Тоді, за президента Леоніда Кучми, під керівництвом Віктора Януковича була розроблена Стратегія економічного та соціального розвитку України «Шляхом європейської інтеграції» на 2004-2015 роки, яка передбачала, що «Україна, здійснюючи проголошений зовнішньополітичний курс на євроатлантичну інтеграцію, ставить перед собою мету – потрапити в найближчу хвилю розширення НАТО» – як мовилося в документі, можливо, вже 2008 року. План Януковича не передбачав ніяких референдумів щодо цього.

У НАТО щоразу підтверджують, що позиція союзу залишається незмінною: Україна має право на вступ, коли Київ висловить бажання вступати і виконає необхідні умови, «двері завжди залишаються відчиненими».

Водночас Росія вимагає «гарантій невступу України в НАТО».

XS
SM
MD
LG