Доступність посилання

ТОП новини

8-9 травня потрібно відходити від переможної риторики – історик


Тетяна Пастушенко
Тетяна Пастушенко

Україна не отримала незалежності після Другою світової війни, а українці воювали по обидві боки фронту, тому з розмахом святкувати 9 травня як День Перемоги є недоречним, зазначила в ефірі Радіо Свобода історик, співробітниця Інституту історії України НАН України Тетяна Пастушенко.

«Я є прихильником того, що потрібно відходити від переможної риторики. Це раз. Бо Україна не була самостійним гравцем у цій війні. Вона – жертва з усіх боків. Воювали її громадяни в усіх арміях, які брали участь у цій війні. Я маю на увазі і на боці Червоної армії, і на боці нацистської Німеччини. І незалежної України після Другої світової війни ми не отримали», – сказала вона.

Пастушенко вважає, що найкращий варіант для українців є відзначання Дня пам’яті і примирення.

«Потрібно згадувати в першу чергу жертви, віддаючи шану тим ветеранам, які вижили у цій страшній війні, залишилися живими», – зазначила вона.

Україна, як і більшість країн Європи, відзначає 8 травня як День пам’яті та примирення. Ця дата встановлена указом президента України «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі і 70-ї річниці завершення Другої світової війни».

Символом відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги став червоний мак і в багатьох країнах Європи.

XS
SM
MD
LG