Доступність посилання

ТОП новини

Привид війни повернувся на наш континент − Моґеріні


Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

З нагоди Дня Європи і 65-річчя Декларації Шумана, якою було започатковане Європейське співтовариство вугілля та сталі, а пізніше – Євросоюз, Верховний представник ЄС із зовнішньої і безпекової політики Федеріка Моґеріні нагадала Євросоюзу про єдність як наймогутнішу силу. Про це йдеться у повідомленні Європейської служби зовнішніх дій.

«9 травня 1950 року Роберт Шуман закликав народи Європи об`єднатися і унеможливити війну на нашому континенті. 65 років потому його ідея про мир та єдність є як ніколи актуальною» − заявила Моґеріні.

«Оскільки привид війни повернувся на наш континент, наша єдність залишається нашою найбільшою силою» − наголосила Моґеріні.

За її словами, будувати єдність на основі різноманіття складно, але постійне співробітництво і копіткі переговори ведуть до «консенсусу, який міцний як скеля».

«Покласти край війні означає подолати розбіжності і об`єднати колишніх ворогів», − зазначила Моґеріні.

Саме 9 травня 1950 року вважається початком європейської інтеграції. Тоді міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман запропонував створити спільний ринок вугільної і сталеливарної продукції Франції, ФРН та інших західноєвропейських країн (пропозиція увійшла в історію під назвою «план Шумана»).

XS
SM
MD
LG