Доступність посилання

ТОП новини

У Росії депутат знову домагається увічнення пам’яті Нємцова


Депутат Держдуми Росії Дмитро Гудков повторно виступив з ініціативою увічнити пам’ять убитого опозиційного політика Бориса Нємцова. Після відмови московської міськради Гудков написав листа мерові Москви Сергієві Собяніну. У ньому політик просить «винести ініціативу увічнення пам’яті Бориса Нємцова на розгляд комісій й органів законодавчої влади Москви».

Гудков у своєму листі апелював до того, що у виняткових випадках мер Москви може особисто ухвалити рішення про увічнення пам’яті політика чи громадського діяча. Наприклад, у 2004 році в московському районі Південне Бутово з’явилася вулиця Ахмата Кадирова, який загинув того ж року. У Хорошевському районі Москви є вулиця Уго Чавеса, який помер 2013 року.

Дмитро Гудков заявив Радіо Свобода, що московська влада готова увічнити пам’ять убитого опозиціонера, але їй заважає політика.

«Ми пропонуємо мерові Собяніну вирішити, чи готовий він сам проявити таку ініціативу, чи ні. Я думаю, що особисто він нічого проти такої ініціативи не має. Втручається вже політичний фактор. При цьому ми взагалі нічого не просимо у міста. Табличку ми готові виготовити за свої гроші, готові самі ходити по комісіях – узгоджувати. Нам просто потрібна згода мера і його політична підтримка», – сказав Гудков.

За його словами, якщо вирішити це питання з мерією не вдасться, він звернеться в інші інстанції. Опозиціонер зазначив, що міські активісти готові провести вуличну кампанію збору підписів на підтримку ініціативи щодо увічнення пам’яті Нємцова.

Напередодні мерія російської столиці відмовилася увічнити пам’ять Нємцова, пославшись на законодавство, згідно з яким це можна буде зробити не раніше, ніж через 10 років після смерті цієї людини.

Бориса Нємцова застрелили пізно ввечері 27 лютого на Великому Москворецькому мосту в центрі Москви. Прихильники політика створили на місці його вбивства народний меморіал і встановили табличку «Міст Нємцова».

XS
SM
MD
LG