Доступність посилання

ТОП новини

Греція вдається до спецрахунку, щоб повернути кошти МВФ


Уряд Греції був змушений узяти кошти зі спеціального рахунку на надзвичайні потреби, щоб вчасно повернути Міжнародному валютному фондові 750 мільйонів євро на погашення кредиту, повідомили грецькі посадовці.

За словами цих неназваних посадовців, із того рахунку довелося зняти близько 650 мільйонів євро, і тепер цей рахунок на фінансування надзвичайних потреб доведеться терміново поповнити найближчими тижнями. У центральному банку Греції дали знати, що інших джерел повернути кошти МВФ не було.

Греція, нинішній уряд якої намагається змінити і пом’якшити умови надання країні міжнародної фінансової допомоги, нині веде з кредиторами переговори про це, але вони просуваються дуже повільно. Тим часом фінансове становище Греції дедалі загострюється, її міністр фінансів Яніс Варуфакіс визнав, що вже через два тижні країні загрожує дефолт, якщо домовленості так і не досягнуть.

Уряд Греції, на чолі з радикальною лівою партією і з участю радикальних правих, має домовитися про отримання позики на 7 мільярдів 200 мільйонів євро від Європейського союзу, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду. Ці кошти лишилися невиплаченими з раніше затвердженої програми допомоги Греції загалом на 240 мільярдів євро. Але позикодавці відмовляються надати їх, доки країна не зобов’яжеться здійснювати рішучі економічні реформи й суворі заходи заощадження, від яких прагне відмовитися нинішній популістський уряд Греції.

XS
SM
MD
LG