Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії знімають звинувачення у зраді з генерала четників, розстріляного комуністами


Прихильники Драґолюба Михаїловича з його портретом святкують ухвалу суду, Белград, 14 травня 2015 року
Прихильники Драґолюба Михаїловича з його портретом святкують ухвалу суду, Белград, 14 травня 2015 року

Суд у столиці Сербії Белграді ухвалив зняти звинувачення в державній зраді з генерала Драґолюба Михаїловича, розстріляного майже 70 років тому комуністами.

Вищий суд Белграда постановив, що вирок 1946 року, яким генерала визнали винним у співпраці з нацистами за Другої світової війни, нечинний через несправедливий перебіг процесу і його політичну мотивацію. Нинішнє рішення остаточне і не може бути оскаржене.

Це рішення відразу засудили в Хорватії, де Михаїловича вважають воєнним злочинцем через убивства його бійцями їхніх супротивників у самій Югославії за ідеологічною чи національною ознакою.

Драґолюб, або, як його називали, Дража Михаїлович є вельми суперечливою постаттю в сучасних балканських країнах.

1941 року він, сербський офіцер югославської королівської армії, створив рух опору нацистським окупантам. Цей монархічний націоналістичний сербський рух став відомий як рух четників. У подальшій громадянській війні в тодішній Югославії генерал і його четники також воювали проти комуністичних партизанів під командою Йосипа Броза Тіта, майбутнього керівника комуністичної Югославії. 1946 року, після приходу Тіта до влади, Михаїловича у швидкому суді визнали винним у співпраці з нацистами й засудили до страти. Точне місця страти і його могили досі не відомі.

Але, крім бойових дій проти нацистів і комуністів чи порятунку збитих над Югославією сотень американських льотчиків, четники здійснювали й убивства людей несербської національності, в першу чергу хорватів чи босняків, саме на національному ґрунті. За даними істориків, так були вбиті десятки тисяч людей.

XS
SM
MD
LG