Доступність посилання

ТОП новини

Савченко вимагає відкритого суду в Москві – адвокат


(архівне фото)
(архівне фото)

Народний депутат України Надія Савченко, яка перебуває під арештом у Росії, вимагає від слідства, щоб суди над нею були прозорі, відкриті, публічні і відбувалися в Москві.

«Де рік тримали і оббріхували, там вже і судіть! Якщо ви чесні люди, чесне слідство і чесний суд, то вам нічого боятися», – написала вона в листі, якого оприлюднив її адвокат Марк Фейгін.

На думку Савченко, план Слідчого комітету Росії перенести суд над нею до міста Воронежа має на меті «приховати від громадськості бездарність, непрофесійність і злочинність слідства».

Українка вважає, що причиною є те, що один зі злочинів, який їй інкримінують, – незаконний перетин кордону, – вона нібито здійснила у Воронезькій області. Але інший інкримінованій їй злочин, причетність до загибелі російських журналістів, за версією слідства, вона нібито скоїла в Україні. «Так чому тоді мене будуть судити не в Москві, а у Воронежі? Чому не відразу в Україні?!» – запитує Савченко.

Тиждень тому Фейгін заявив, що має інформацію з різних джерел про те, що суд над Савченко можуть перенести до Воронежа.

Нині вона перебуває у слідчому ізоляторі в Москві.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, які нелегально перебували на Донбасі в лавах сепаратистів, а також у незаконному перетині російського кордону. Савченко всі звинувачення відкидає.

Наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили її в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті. Та слідство й суд не беруть ці докази до уваги.

На парламентських виборах в Україні в жовтні минулого року Савченко була обрана народним депутатом від партії «Батьківщина», а потім стала членом постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ, що дає їй міжнародний імунітет. Росія, член Ради Європи, цього імунітету не визнає.

XS
SM
MD
LG