Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ має бути присутня на всьому українсько-російському кордоні – Нуланд


Вікторія Нуланд, архівне фото
Вікторія Нуланд, архівне фото

Помічник державного секретаря США Вікторія Нуланд наголошує, що мінські домовленості передбачають присутність Організації з безпеки і співпраці в Європі на всьому українсько-російському кордоні в зоні конфлікту.

ОБСЄ, зокрема, має інспектувати автоколони, що прибувають із російського боку, додала вона в перебігу візиту до Росії на прес-конференції в Москві.

За її словами, це було однією з тем її нинішніх переговорів із посадовцями Міністерства закордонних справ Росії.

Серед іншого, йшлося і про необхідність того, щоб сепаратисти пропускали на захоплені ними території гуманітарну допомогу не тільки з Росії, але й із боку підконтрольної владі частини України, додала Нуланд.

Мінський протокол, укладений 6 вересня минулого, 2014 року, передбачає, серед іншого, «забезпечити постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні і верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки у прикордонних районах України і Російської Федерації».

Наразі з усіх кількох сотень непідконтрольного Україні кордону з Росією спостерігачі ОБСЄ перебувають тільки у двох точках – російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області. При цьому вони не мають повноважень інспектувати переміщувані через кордон вантажі. Росія категорично відмовляється розшити повноваження чи територіальний обсяг роботи цієї спостережної місії ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG