Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Македонії відбувається проурядова демонстрація


Під час проурядового мітингу у Скоп’є, 18 травня 2015 року
Під час проурядового мітингу у Скоп’є, 18 травня 2015 року

Тисячі людей зібралися у столиці Македонії Скоп’є на демонстрацію підтримки уряду прем’єр-міністра Николи Ґруєвського.

За повідомленнями, в демонстрації беруть участь близько 30 тисяч людей. Також там присутні сам прем’єр і члени його уряду.

Тим часом в іншій частині міста, біля будівлі уряду, сотні його супротивників звели намети, заявляючи, що не мають наміру йти звідти, доки прем’єр і його уряд не підуть у відставку.

Вони лишаються там після того, як у неділю, 18 травня, в демонстрації з вимогою відставки уряду у Скоп’є взяли участь, за повідомленнями кореспондентів Радіо Вільна Європа, понад 40 тисяч людей.

Протест проти уряду скликали опозиційні партії під проводом Соціал-демократичного союзу Македонії.

Напередодні протесту, ввечері в суботу, 16 травня, Никола Ґруєвський заявив, що не має наміру йти у відставку.

У Македонії вже кілька місяців триває політична криза, яку останнім часом поглибили корупційні скандали і нещодавні бої в місті Куманові зі збройним угрупованням албанців за національністю.

Зокрема, були оприлюднені відеозаписи чи записи телефонних розмов, із яких, як виглядає, випливає, що міністри обговорювали, як фальсифікувати результати виборів, що поліція прослуховувала розмови опозиційних діячів, незалежних журналістів та активістів громадських організацій чи що голова уряду та його співробітники нібито приховували вчинене поліцейським у 2011 році вбивство.

Консерватор Ґруєвський, який обіймає посаду з 2006 року, заперечує звинувачення.

XS
SM
MD
LG