Доступність посилання

ТОП новини

Затримані в бою росіяни чекають на консула і кажуть, що умовами задоволені – правозахисники


У міжнародній правозахисній організації Amnesty International повідомляють, що двоє затриманих у бою на Луганщині російських військових запевнили, що задоволені умовами перебування в Центральному військовому госпіталі в Києві, знають про свої права та чекають на російського консула.

«У нас була можливість поставити кілька запитань, і ми поставили. На запитання, чи застосовували до них катування, нам відповіли, що ні. На запитання, чи задоволені вони умовами перебування, відповіли, що так», – заявив речник Amnesty International в Україні Богдан Овчарук.

При цьому, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна», він уточнив, що самі правозахисники не мають змоги ні підтвердити, ні спростувати слова росіян про відсутність застосування катувань.

На думку Amnesty International, умови утримання дійсно добрі, росіянам надають усю необхідну медичну допомогу, сказав речник.

Крім того, Овчарук наголосив, що представники Amnesty International уточнювали в затриманих, чи знають вони про те, що мають право на зустріч із консулом та адвокатом. «Вони відповіли, що знають і що вчора ввечері вже зробили відповідний запит», – сказав Овчарук. За його словами, СБУ передала прохання росіян про доступ до них консула.

«Для Amnesty International, яка визнала участь Росії в конфлікті, присутність російських військових не є сюрпризом», – зауважив Богдан Овчарук.

Представники Amnesty International, а також Організації з безпеки і співпраці в Європі з дозволу Служби безпеки України відвідали в Центральному військовому госпіталі в Києві двох російських військових, поранених і затриманих у перебігу бою поблизу міста Щастя в Луганській області 16 травня.

Затримані російські військові, як вони себе називають, капітан Євген Єрофеєв і сержант Олександр Александров, за їхніми словами, служать у 3-й гвардійській бригаді спецпризначення Головного розвідуправління Генштабу Збройних сил Росії, яка базується в російському місті Тольятті, і були направлені в окуповану частину Луганщини в березні – квітні цього року. Служба безпеки України заявляє, що їх судитимуть за звинуваченнями в тероризмі.

Тим часом луганські сепаратисти після затримання росіян показали виписані на їхні імена новенькі «військові квитки» і заявили, що то бійці їхньої «народної міліції». А в Міністерстві оборони Росії визнали, що обидва затримані були російськими військовослужбовцями, але заявили, що на момент затримання перестали ними бути. Кремль у зв’язку з цим затриманням повторив стандартну формулу російської влади, що «російських військових на Донбасі немає».

XS
SM
MD
LG