Доступність посилання

ТОП новини

Мінекології: до Чорнобильської зони не дійшло 137 мільйонів гривень


Міністерство екології і природних ресурсів України заявляє про недофінансування Чорнобильської зони відчуження в 2014 році на 137 мільйонів гривень через проблеми з перерахуванням коштів у казначействі. Про це повідомив міністр екології Ігор Шевченко під час представлення нового голови Держагентства з управління зоною відчуження Юрія Антипова.

«Відбулися незрозумілі махінації в кінці року у казначействі і 137 мільйонів, які були призначені саме для забезпечення діяльності Чорнобильської зони, якимось чином на якихось там рахунках були загублені», – сказав Шевченко.

За словами міністра, наразі відбуваються переговори із Міністерством фінансів для внесення змін до бюджету і передачі цих коштів ЧАЕС і зоні відчуження.

Шевченко також повідомив, що головна мета нового голови Держагенства з управління зоною відчуження – це організація Чорнобильського біосферного заповідника. За його словами, зона суворого контролю скоротиться до 10 кілометрів навколо ЧАЕС. Територію навколо планують використовувати для наукових досліджень.

«Основне завдання – це реформування зони відчуження у зону відродження. Просто так туди ніхто нікого пускати не буде. Але якщо природа сама відновлюється, то нам також треба думати про відродження цієї території», – зазначив Шевченко.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році. Тоді значну кількість людей відселили і створили зону відчуження.

Чорнобильська АЕС повністю припинила роботу 2000 року.

XS
SM
MD
LG