Доступність посилання

ТОП новини

Рада підтримала законопроект про державне бюро розслідувань


Верховна Рада підтримала законопроект про державне бюро розслідувань. За ухвалення документа за основу проголосували 247 депутатів за необхідних 226.

«Законопроект є остаточним формуванням архітектури силових органів країни. В 1996 році Конституція передбачила, що прокуратура не матиме слідства, але вона все ще його має. Цей закон нарешті робить з прокуратури європейський орган, який наглядає за законністю і правами держави і громадянина, а не веде політично замовлені слідства. Але, голосуючи за нього, ми залишаємо умову, що у другому читанні необхідно переглянути порядок призначення частини керівництва цього органу, а також підслідності цього органу», – сказав голова фракції «Блок Петра Порошенко» Юрій Луценко.

Державне бюро має розслідувати факти тяжких злочинів з застосуванням насилля та створення злочинних організацій. На бюро розслідувань також покладено завдання запобігання організованій злочинності, виявлення та розкриття злочинів, які скоювали і скоюють правоохоронці.

Згідно з законопроектом, для забезпечення діяльності Державного бюро розслідувань утворюються територіальні управління у Львові, Хмельницьку, Миколаєві, Мелітополі, Полтаві, Краматорську та в Києві.

Робота з підготовки цього законопроекту була розпочата ще влітку минулого року.

Правоохоронний орган зі схожими функціями, зокрема боротьби з організованою злочинністю і корупцією, створювавсяще за часів президенства Леоніда Кучми. Однак, оскільки був відсутній відповідний закон, у листопаді 2000 року Національне бюро розслідувань було ліквідовано. Також була спроба створити за часів президенства Віктора Ющенка – було створено робочу групу з розроблення концепції утворення та організації діяльності Національного бюро розслідувань України, однак цей орган так і не створили.

XS
SM
MD
LG