Доступність посилання

ТОП новини

Рада запровадила інститут громадського обвинувачення у кримінальному процесі


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Верховна Рада України ухвалила закон щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами. За цей документ у другому читанні та в цілому проголосував 231 народний депутат за необхідних 226.

Ухваленим документом у кримінальному процесуальному законодавстві запроваджується інститут громадського обвинувачення в сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь.

Закон визначає, що громадським обвинувачем є будь-яка фізична або юридична особа, яка безпосередньо є потерпілою від кримінального правопорушення або якій стало відомо про його вчинення щодо інших осіб та яка подала слідчому, прокуророві заяву, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення та заяву про проведення кримінального провадження у формі громадського обвинувачення.

Громадським обвинувачем може виступати громадське об’єднання, потерпілий. Водночас громадським обвинувачем не може бути особа, яка за своєю посадою зобов’язана виявляти і розслідувати правопорушення, вести боротьбу зі злочинністю.

Також цим законом громадському обвинувачеві надається право використовувати спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації, при цьому отримані в такий спосіб докази за будь-яких умов повинні визнаватися допустимими.

Чинний Кримінальний процесуальний кодекс передбачає, що стороною обвинувачення є прокурор.

XS
SM
MD
LG