Доступність посилання

ТОП новини

У Гданську відкрили пам’ятник Володимиру Великому


У Гданську відкрили пам’ятник Володимиру Великому. Другий в ЄС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

У польському місті Гданськ урочисто відкрили пам’ятник хрестителю Русі-України князеві Володимиру Великому. Його встановили поряд із греко-католицькою церквою Покрови Богородиці, що знаходиться в центральній частині міста. У відкритті свята взяли участь кількасот українців, які мешкають на півночі Польщі, а також представники польської влади.

Інціювали встановлення пам’ятника парафіяни місцевої української греко-католицької громади. Вони приурочили подію до 1000-річчя від дня смерті Володимира Великого, який помер у 1015 році. За словами греко-католицького єпископа Володимра Ющака, увічнений в камені святий Володир нагадуватиме українцям Польщі про їхнє коріння, а також спонукатиме допомагати сучасній Україні.

Радість з приводу встановлення у Гданську пам’ятника князеві-хрестителю висловив присутній на святі спікер польского Сенату Боґдан Борусевич. Він наголосив, що поява такого монумента в портовому місті свідчить про його гостинність, про те, що Гданськ відкритий на всіх, хто творить місцеву громаду. Звертаючись до присутніх на святі українців Борусевич сказав: «Я бажаю вам спокою у душах, а Україні миру. Щоб війна закінчилась і щоб тих людей, які її спричинили просвітив Святий Дух, а також Святий Володимир».

Пам’ятник Святому Володимиру в Гданську – другий, після лондонського, що встановлений в країнах ЄС. Автор монумента – український скульптор Геннадій Єршов, який вже багато років мешкає у Польщі.

XS
SM
MD
LG