Доступність посилання

ТОП новини

Країни Балтії розглянуть можливість створення єдиної системи ППО


Міністр оборони Литви Юзас Олекас
Міністр оборони Литви Юзас Олекас

Країни Балтії розглянуть можливість створення єдиної системи протиповітряної оборони у регіоні. Про це йшлося під час зустрічі у четвер, 28 травня, міністрів оборони Латвії, Литви та Естонії у литовському Паневежисі.

На цій зустрічі також були присутні представники України. Сторони обговорили дії Росії щодо України та зростання російської присутності вздовж кордону з країнами Балтії.

Міністр оборони Литви Юзас Олекас після зустрічі заявив, що три балтійських міністри «планують проаналізувати можливість розгортання у регіоні протиповітряної системи середньої дальності».

«Зовнішні загрози спонукають нас до тіснішої кооперації», – сказав Олекас.

Минулого місяця Литва, Латвія та Естонія заявили, що проситимуть НАТО розгорнути кілька тисяч постійних військ у їхньому регіоні.

27 травня міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус заявив, що Вільнюс хоче, щоб війська НАТО були присутні на території країни, як «гарантія безпеки», а не щоб провокувати Росію.

Альянс охороняє повітряний простір цих трьох балтійських держав з 2004 року, коли вони приєдналися до НАТО.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

Найбільше занепокоєння можливим продовженням агресії Росії висловлюють країни Балтії та Польща.

XS
SM
MD
LG