Доступність посилання

ТОП новини

Штайнмаєр пообіцяв більше допомагати переселенцям з Донбасу


Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у суботу відвідав модульне містечко для переселенців з Донбасу у Дніпропетровську, відкрите коштом німецької сторони. Він оглянув будинки-модулі та поспілкувався з мешканцями.

«У людей, які живуть тут, дуже важка доля. Багато хто втратив, принаймні тимчасово, свою батьківщину, багато хто, як ми чули з сьогоднішніх бесід, відірвані від своїх родин, тому мені зрозуміло, що більшість людей хотіли б повернутись у свої рідні місця. Але поки такої можливості немає через дуже небезпечну ситуацію, я хочу побажати, щоб ви себе добре почували, поки перебуваєте тут», – сказав Франк-Вальтер Штайнмаєр переселенцям.

За словами виконувача обов’язків першого заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олега Кужмана, попередньо з німецькою стороною домовлено про подальшу підтримку містечок для переселенців та іншу допомогу. Зокрема, як зазначив посадовець, йдеться про допомогу школам, які прийняли дітей-переселенців, облаштування їх додатковими комп’ютерними класами, організацію спортивних заходів.

«Зараз будемо працювати в цьому напрямку з GIZ (Ред. – Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ) і вже знаходити спільні можливості», – сказав Олег Кужман.

Франк-Вальтер Штайнмаєр, підійшовши до преси, спілкувався німецькою мовою. Перекладу передбачено не було.

У день візиту керівника МЗС Німеччини на території містечка з’явився дитячий майданчик, однак, за словами мешканців «модулів», вони побоюються пускати туди дітей, адже гойдалки привезли вранці і поки належно не зафіксували.

Раніше у модульних містечках для переселенців на Дніпропетровщині мешканці скаржилися на задуху у будиночках, а також необлаштованість територій.

У рамках допомоги від уряду Німеччини на Дніпропетровщині було збудовано п’ять транзитних містечок – у Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Кривому Розі, Павлограді та Нікополі. За даними з Дніпропетровської облдержадміністрації, наразі кількість переселенців із Донбасу, які живуть у них, зросла більш як у 5 разів у порівнянні з зимою (до понад 800 людей). Це пов’язано з тим, що місцеві бюджети взяли на себе велику частку витрат на проживання, самі мешканці тепер платять усього 150 гривень на місяць з людини.

Наразі на Дніпропетровщині зареєстровано близько 100 тисяч переселенців із Донбасу.

XS
SM
MD
LG