Доступність посилання

ТОП новини

Правовий шанс екстрадувати Саакашвілі з України вичерпано – міністр юстиції Грузії


Міністр юстиції Грузії Теа Цулукіані в студії Радіо Свобода (з правого боку). Архівне фото, 19 листопада 2014 року
Міністр юстиції Грузії Теа Цулукіані в студії Радіо Свобода (з правого боку). Архівне фото, 19 листопада 2014 року

«Наданням Міхеїлу Саакашвілі українського громадянства правовий шанс екстрадувати його з України до Грузії вичерпано», – заявила журналістам міністр юстиції Грузії Тея Цулукіані. За її словами, формально Саакашвілі все ще грузинський громадянин, проте, фактично громадянство Грузії йому більш не належить, повідомляє «Ехо Кавказу» – відділення грузинської редакції Радіо Свобода, посилаючись на «Інтерпресньюс».

«Що стосується його громадянства, Саакашвілі, який стверджував, що для нього Грузія і грузинське громадянство – це головне, відмовився від цього громадянства, віддавши перевагу посаді губернатора (Одещини – ред.). Згідно з правовими процедурами, ми або самі повинні витребувати автентичну, завірену копію акта президента Порошенка, на підставі чого почнеться процедура припинення громадянства. Формально сьогодні Саакашвілі все ще грузинський громадянин, проте, фактично громадянство Грузії йому вже більше не належить, оскільки, він отримав громадянство іншої країни», – повідомила Цулукіані.

Однак, за її словами, «є другий варіант, який передбачає, що він сам звернеться до нас з метою припинення громадянства і представить документи. Це не тривала процедура. У всякому разі, він, уже як колишній громадянин, зробив вибір. Зараз має бути оформлено все формально».

За словами міністра юстиції Грузії, якщо говорити про кримінальне переслідування, «ми повинні розуміти, що Конституція України забороняє українцям екстрадувати свого громадянина в іншу країну. Оскільки він отримав українське громадянство, для нас шанс екстрадувати його з України до Грузії з правої точки зору вичерпаний», – заявила Цулукіані.

Раніше отримання Міхеїлом Саакашвілі українського громадянства критикував президент Грузії Георгій Марґвелашвілі.

У Тбілісі проти Саакашвілі порушена низка кримінальних справ. Його звинувачують в організації побиття депутата і бізнесмена Валерія Гелашвілі, а також у розтраті бюджетних коштів і у створенні привілейованих умов для перебування у в’язниці фігурантів гучної кримінальної справи про викрадення і вбивство тбіліського банкіра Сандро Гиргвліані.

У відповідь на запит Тбілісі про видачу Саакашвілі Київ відповів відмовою.

Саакашвілі, який від 30 травня очолює Одеську область, напередодні отримав громадянство України.

На цю ж тему:

30.05.2015
Сенсаційне призначення. Саакашвілі націлений на перемогу

Із його призначенням з’являється полігон для реальних реформ в Україні, який може стати еталоном в подальшому для всієї держави далі
XS
SM
MD
LG