Доступність посилання

ТОП новини

У Криму знищуються книги українською і кримськотатарською мовами – педагог


Графіті у Сімферополі, 27 травня 2015 (ілюстраційне фото)
Графіті у Сімферополі, 27 травня 2015 (ілюстраційне фото)

В окупованому Росією Криму знищуються книги кримськотатарською та українською мовами, повідомила «Крим.Реалії» педагог, керівник курсів кримськотатарської мови у Херсоні Весиля Ібрагімова.

«Нинішня ситуація в Криму – ілюстрація того, наскільки можна вірити Путіну. У березні минулого року він сказав, що у Криму будуть три мови: російська, українська і кримськотатарська. Але зараз йде агресивне витіснення української та кримськотатарської мов: нові книги не видаються, а раніше видані, які зберігаються у бібліотеках, під різними приводами списуються і знищуються. Робиться все, щоб у Криму залишилася лише російська мова», – сказала Ібрагімова у понеділок, 1 червня, під час відкриття у Херсоні курсів кримськотатарської мови.

За її словами, зараз у Херсоні відчувається дефіцит навчальної та методичної літератури з кримськотатарської мови.

«Література в основному привозиться з Криму. Її, на жаль, мало. І я сподіваюся, що вдасться вивезти на материк якомога більше книг, так як у Криму зараз немає систематичного вивчення кримськотатарської мови», – зазначила Весиля Ібрагімова.

Сьогодні в Херсонській обласній бібліотеці імені Олеся Гончара відкрилися безкоштовні курси кримськотатарської мови.

16 березня 2014 року за військової і політичної підтримки Росії у Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом «референдум про самовизначення» Криму. За твердженням самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, що взяли участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії.

21 березня 2014 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про «приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації».

XS
SM
MD
LG