Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджанська журналістка Ісмаїлова півроку перебуває в СІЗО


Хадіджа Ісмаїлова
Хадіджа Ісмаїлова

5 червня виповнюється півроку, відколи ув’язнена азербайджанська журналістка Хадіджа Ісмаїлова перебуває у СІЗО за низкою звинувачень, які розкритикувала міжнародна спільнота і назвала їх політично мотивованими.

Іслаїлова, яка писала і для Радіо Свобода, відома своїми розслідуваннями, зокрема, щодо багатомільярдних тіньових бізнесових оборудок родини президента Азербайджану Ільгама Алієва.

14 травня у столиці Азербайджану Баку Насімінський районний суд продовжив іще на три місяці термін досудового арешту Ісмаїлової.

Це вже третє продовження терміну арешту Ісмаїлової, яку затримали ще 5 грудня минулого, 2014 року. Тоді її звинуватили в підбурюванні до вчинення самогубства. У лютому нинішнього, 2015 року її також звинуватили в ухиленні від сплати податків, незаконній підприємницькій діяльності та зловживанні повноваженнями. На початку квітня чоловік, який звинуватив Ісмаїлову в підбурюванні до самогубства, повідомив, що офіційно відкликав свою скаргу. Прокуратура досі не відреагувала на це.

Крім того, журналістку звинувачували і в наклепі і на закритому судовому засіданні присудили до сплати штрафу.

Ісмаїлова заперечує будь-яку свою провину і заявляє, що всі звинувачення політично мотивовані.

Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода висловило глибоке розчарування рішенням суду в Азербайджані продовжити термін досудового арешту журналістки Хадіджі Ісмаїлової.

Як заявив 15 травня головний редактор радіо Ненад Пеїч, її ув’язнення «не має нічого спільного з якимсь її правопорушенням – воно має на меті змусити Хадіджу і Радіо Свобода замовкнути, і ніщо інше».

XS
SM
MD
LG