Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко виключає можливість проведення референдуму про від’єднання Донбасу


Петро Порошенко. Київ, 5 червня 2015 року
Петро Порошенко. Київ, 5 червня 2015 року

Президент України Петро Порошенко виключає можливість проведення референдуму про від’єднання Донбасу.

«Питання щодо від’єднання Донбасу – провокація. Я не допущу референдуму про відокремлення Донбасу. Це суперечить Конституції України… Якщо ми говоримо про режим місцевого самоврядування, то це передбачає проведення референдуму. Щоб всі мали можливість висловитись, як вони бачать майбутнє Донбасу у складі України», – сказав Порошенко під час прес-конференції.

Напередодні Порошенко заявив, що діалог із Донбасом можливий після проведення там чесних виборів, і наголосив, що це буде діалог з українським Донбасом.

Раніше Порошенко заявив, що діалог про місцеві вибори на Донбасі можливий лише після припинення вогню на Донбасі.

Мінські угоди, зокрема й останні, підписані у лютому 2014 року, передбачають проведення місцевих виборів відповідно до українського законодавства і Закону України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Згаданий закон уже передбачав такі вибори у грудні минулого року, але сепаратисти зірвали їх.

Навесні і в середині минулого року сепаратисти з проросійських збройних угруповань «ДНР» і «ЛНР» захопили контроль над низкою населених пунктів на сході України. Генеральна прокуратура України визнала ці угруповання терористичними.

XS
SM
MD
LG