Доступність посилання

ТОП новини

У Києві презентували фільм про початок окупації Донбасу


Автори фільму «Відторгнення. Битва за Україну»: Людмила Немиря, Альберт Заславський та Марія Томак перед прем’єрою, Київ, 5 червня 2015 року
Автори фільму «Відторгнення. Битва за Україну»: Людмила Немиря, Альберт Заславський та Марія Томак перед прем’єрою, Київ, 5 червня 2015 року

У Київському кінотеатрі «Кінопанорама» у п’ятницю, 5 червня, відбулась прем’єра стрічки «Відторгнення. Битва за Україну», що розповідає про події березня-травня 2014 року на Донбасі, ще до початку активної фази АТО та серйозних бойових дій.

«Йдеться про період, коли почалися викрадення, катування, коли почалась масштабна акція залякування і вичавлювання з Донбасу тих людей, які мали проукраїнську позицію, які розуміли, що може бути розв’язана війна і які намагалися усіма способами цю війну зупинити», – розповіла автор ідеї фільму, журналіст Центру громадянських свобод Марія Томак.

Упродовж року знімальна група проводила інтерв’ю з більше ніж 50-ма свідками, героями, потерпілими та жертвами подій «русской весни» на Донбасі. Серед них, як місцеві журналісти – Денис Казанський, Сергій Гармаш, Олег Кашин, активісти – Олександр Горбатенко, Михайло Шерстюк, Володимир Шилов, так і представники духовенства – Архімандрит Савва та чиновники – Сергій Тарута.

За словами авторів, їхня робота – це не спроба пошуку винних, це спроба проаналізувати основні фактори, які спричинили війну, а також зрозуміти, чому не спрацювали ті фактори, які могли б цю війну зупинити. Крім того, це спроба дослідити фактор насильства, який на погляд авторів, зіграв одну з ключових ролей у тому, що частина України сьогодні перебуває під окупацією.

Фільм буде доступний для перегляду трьома мовами – англійською, французькою та німецькою. Також у планах авторів – показати стрічку «Відторгнення. Битва за Україну» по усій мережі Будинків прав людини, а це 90 організацій з 13 країн Східної Європи, Балкан, Південного Кавказу, Західної Європи, Східної Африки. Планують продемонструвати стрічку і в українських кінотеатрах.

Бойові дії на Донбасі тривають з квітня 2014 року.

XS
SM
MD
LG