Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську мітингують за пільги для валютних позичальників і «кредитні канікули» для бійців АТО


Близько сотні жителів Дніпропетровська пікетували будівлю міської ради, намагаючись привернути увагу влади до проблем валютних позичальників, зокрема бійців АТО.

У руках люди тримали синьо-жовті прапори та плакати «Стоп валютному геноциду!», «Суди – на службі у народу» тощо, а також великий банер із зображенням купюри в один долар США і написом – «5.05 гривень».

За словами координатора акції, члена громадської організації «Кредитний майдан» Інни Власенко, попередні акції протесту – під регіональними відділеннями Національного банку України та комерційних банків – були неефективними.

Як зазначила Власенко, наразі валютні позичальники сподіваються на міську владу, яка має допомогти їм «достукатись» до столичних високопосадовців, зокрема, і в забезпеченні права родин учасників АТО на відтермінування повернення позик.

«Ми не просимо нічого надприродного, ми просимо захисту наших законних прав, адже йде незаконне виселення банками валютних позичальників з квартир, триває напружена ситуація щодо валютних позичальників-учасників АТО. Є указ президента, є постанова Нацбанку про те, що АТОвець, який перебуває в зоні АТО, має пільги, його родина має право не виплачувати кредит, звільняється від пені тощо. Реальний результат такий: їхнім родинам надходять погрози від банків. Ми подали лист до банку й зараз чекаємо на результат», – сказала Радіо Свобода Інна Власенко.

Валютні позичальники, які брали участь в акції, зазначали, що в розв’язанні проблеми покладають надію на Верховну Раду, яка має ухвалити рішення про реструктуризацію їхніх боргів перед банками на прийнятних умовах, приміром, за курсом долара США, нижчим від нинішнього.

Із будівлі міської ради до пікетувальників ніхто не вийшов. Організатори акції заявили, що наразі домовляються з міською владою про засідання «круглого» столу, однак можуть вийти на нові акції протесту.

Раніше в понеділок, 8 червня, прес-служба Міністерства внутрішніх справ повідомляла про акцію активістів «Кредитного майдану» на Рівненщині, які перекрили автодорогу Київ – Чоп у Дубенському районі, неподалік села Тараканів. «120 представників із Тернопільщини, Львівщини, Хмельниччини, Волині та Рівненщини привертають таким чином увагу влади, яка, на їхню думку, ігнорує інтереси народу України», – заявили в МВС.

Активісти «Кредитного майдану» раніше виходили на протест біля будівлі Національного банку та біля Верховної Ради в Києві, вони вимагають реструктуризації валютних кредитів.

XS
SM
MD
LG