Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв: Росія вирішила п’ять років тримати мого сина в заручниках


 Мустафа Джемілєв (©Shutterstock)
Мустафа Джемілєв (©Shutterstock)

Народний депутат України, лідер кримських татар Мустафа Джемілєв вважає, що вирок, винесений Краснодарським судом щодо його сина Хайсера Джемілєва, є незаконним, і що Росія має намір протримати Хайсера в заручниках п’ять років. Про це Джемілєв повідомив кореспонденту проекту Радіо Свобода Крим.Реалії, коментуючи вирок Краснодарського суду.

«Вирок – незаконний, тому що вони не мали права судити на території Росії і за російськими законами, тому що діяння було вчинено на території України, українським громадянином відносно громадянина України. У мене немає претензій до присяжних, вони зробили все можливе, щоб полегшити долю заручника, але Росія вирішила все ж тримати мого сина в заручниках протягом п’яти років. Це суперечить і внутрішньому російському законодавству», – зазначив Джемілєв.

Він також наголосив, що винесений в Росії вирок суперечить рішенню Європейського суду з прав людини, в якому йдеться про необхідність передати його Україні.

«Було направлено лист в міністерство закордонних справ з вимогою екстрадиції його, але Росія від цього ухилилася», – зазначив лідер кримських татар.

Також він уточнив, що надалі буде йти «шляхом захисту прав сина в Європейському суді з прав людини».

У Росії Джемілєва-молодшого судили за участю присяжних. Вони одноголосно виправдали Хайсера Джемілєва за звинуваченням в умисному вбивстві з хуліганських мотивів, проте за звинуваченням щодо зберігання зброї і боєприпасів, а також щодо заподіяння смерті через необережність колегія присяжних визнала Джемілєва винним.

Хайсера Джемілєва затримали 27 травня 2013 року у дворі його будинку в Бахчисараї, де від пострілу в голову загинув 44-річний будівельник Февзі Едемов.

Міліція відкрила кримінальне провадження за статтею «умисне вбивство». Після анексії Криму «слідчі органи» вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли з кримського СІЗО в Краснодарський край. Хайсер Джемілєв провину не визнає. За словами його захисника, це було вбивство, вчинене через необережність.

Апеляційний суд Києва також розцінив дії Хайсера як вбивство з необережності і постановив звільнити його з-під варти. Європейський суд з прав людини раніше виніс рішення про звільнення Джемілєва-молодшого. Однак Росія відмовляється його виконувати. Сторона захисту розцінила дії правоохоронних органів як спосіб тиску на його батька Мустафу Джемілєва, який відмовився визнати Крим російським.

XS
SM
MD
LG