Доступність посилання

ТОП новини

Шокін просить Інтерпол переглянути рішення щодо розшуку екс-чиновників та 19 колишніх «беркутівців»


Віктор Шокін ©Shutterstock
Віктор Шокін ©Shutterstock

Генеральний прокурор Віктор Шокін звернувся до Генерального секретаря Інтерполу з проханням про перегляд рішення щодо відмови в оголошенні у міжнародний розшук колишніх високопосадовців та 19 бійців спецпідрозділу «Беркут», яким інкриміновано вчинення кримінальних злочинів – умисних вбивств 39 протестувальників. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

На думку Генпрокурора, у кримінальних провадженнях проти колишніх високопосадовців і правоохоронців відсутні будь-які політичні мотиви, а відмова у здійсненні міжнародного розшуку може призвести до уникнення ними кримінальної відповідальності.

У ГПУ вважають, що така позиція Інтерполу не узгоджується з практикою Європейського суду з прав людини, а також офіційним відкриттям прокурором Міжнародного кримінального суду процедури попереднього вивчення ситуації в Україні у зв’язку із заявою Верховної Ради про встановлення винних у скоєнні злочинів проти людяності вищими посадовими особами держави, які призвели до особливо тяжких наслідків під час мирних акцій протесту.

Прізвищ високопосадовців та колишніх беркутівців у ГПУ не називають.

Напередодні у Генпрокуратурі повідомили, що Інтерпол відмовився оголошувати в міжнародний розшук колишнього командувача Внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ Станіслава Шуляка, вбачаючи у цьому зверненні ознаки політичних переслідувань. Шуляк перебуває у розшуку СБУ за статтею «перевищення влади, що спричинило тяжкі наслідки». 9 червня цього року Шуляку повідомили додаткову підозру, його підозрюють у дезертирстві.

XS
SM
MD
LG