Доступність посилання

ТОП новини

У Києві майже 100 вулиць підлягають перейменуванню за законом про декомунізацію – КМДА


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Києві майже 100 вулиць підлягають перейменуванню на підставі закону про декомунізацію, повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації.

У департаменті суспільних комунікацій повідомляють, що Український інститут національної пам’яті надав перелік топонімічних об’єктів Києва, які підлягають першочерговому перейменуванню, у списку – 122 вулиці столиці.

У КМДА зазначають, що 3 вулицям із цього переліку вже повернули історичні назви, пропозиції щодо перейменування ще 23 вулиць вже розглянуті комісією з питань найменувань, пройшли або проходять зараз процедуру громадського обговорення і можуть бути перейменовані протягом найближчого часу.

Ще майже 100 вулиць столиці підпадають під перейменування відповідно до вимог закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

У департаменті суспільних комунікацій КМДА запрошують киян надсилати свої пропозиції щодо нових назв вулиць.

У травні набули чинності закони, відомі як «закони про декомунізацію» – «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»; «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років»; «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» та «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті».

Цими документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб та визнаються борцями за незалежність України УПА й інші організації.

На початку червня група народних депутатів звернулася до Конституційного суду з проханням перевірити ці закони на відповідність Конституції.

XS
SM
MD
LG