Доступність посилання

ТОП новини

Проєвропейські і проросійські партії здобувають майже порівну голосів на виборах у Молдові


Результати місцевих виборів у Молдові демонструють приблизно однаковий розподіл голосів між проєвропейськими і проросійськими партіями.

За повідомленням виборчої комісії Молдови, це випливає з підрахунку 98,5% голосів на місцевих виборах, що відбулися 14 червня.

У столиці країни Кишиневі ані чинний проєвропейський мер Дорін Кіртоаке, ані проросійський кандидат Зінаїда Гречана не здобули понад 50% голосів виборців, тому, за законодавством Молдови, передбачений другий тур голосування. Він відбудеться через два тижні.

У центральному місці Орхей перемогу на виборах мера здобув Ілан Шор. Він був пов’язаний зі справою про зникнення одного мільярда доларів із трьох молдовських банків, що викликала протести і підштовхнула до відставки прем’єра Кирила Ґабурича. Він вирішив звільнитися минулого тижня, перед цим розкритикувавши прокуратуру за повільне розслідування справи.

Аналітики кажуть, що нинішні місцеві вибори в Молдові мають показати вектор подальшої політики країни – рух до євроінтеграції чи до тісніших зв’язків із Росією.

XS
SM
MD
LG