Доступність посилання

ТОП новини

Проєвропейські партії перемагають на виборах у Молдові


Проєвропейські партії перемагають на місцевих виборах, що відбулися у Молдові 14 червня. За підрахунками результатів голосування, проєвропейські партії набирають близько 56,5 відсотка, проросійські – 31,5 відсотка голосів виборців.

Решту голосів здобули незалежні партії.

Проєвропейські партії, серед яких владна Ліберально-демократична партія Молдови і Демократична партія Молдови, перемогли на виборах голів у 348 містах, селищах і селах. Ще в 56 населених пунктах перемогли проросійські сили, у 34 – незалежні кандидати.

У багатьох населених пунктах відбудеться другий тур виборів через два тижні, зокрема у столиці Кишиневі, де ані чинний проєвропейський мер Дорін Кіртоаке, ані проросійський кандидат Зінаїда Гречана не здобули понад 50% голосів виборців.

У центральному місці Орхей перемогу на виборах мера здобув Ілан Шор. Він був пов’язаний зі справою про зникнення одного мільярда доларів із трьох молдовських банків, що викликала протести і підштовхнула до відставки прем’єра Кирила Ґабурича. Він вирішив звільнитися минулого тижня, перед цим розкритикувавши прокуратуру за повільне розслідування справи.

Нинішні місцеві вибори в Молдові розглядали як тест на визначення вектора подальшої політики країни – руху до євроінтеграції чи до тісніших зв’язків із Росією.

XS
SM
MD
LG