Доступність посилання

ТОП новини

Депутати хочуть змусити ЗМІ «відкрити» своїх реальних власників


Депутати Верховної Ради підтримали в першому читанні законопроект, що має зобов’язати ЗМІ показати своїх реальних власників.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення» за основу підтримали 240 депутатів. Після цього 229 голосами депутати вирішили підготувати цей документ до другого читання за скороченою процедурою.

«Цей закон дозволить і зобов’яже всі телерадіокомпанії вказувати всіх власників ЗМІ до останнього під час ліцензування в Нацраді з питань телебачення і радіомовлення», – пояснив з трибуни один з авторів законопроекту Микола Княжицький.

Законопроектом пропонується: зобов’язувати суб’єктів інформаційної діяльності розкривати інформацію про реальну структуру власності та надавати відомості про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) компаній, запровадити механізми контролю за достовірністю наданих відомостей, заборонити створення і діяльність телеорганізацій, учасником яких є юридичні особи, зареєстровані в офшорних зонах, а також запровадити процедуру оприлюднення інформації про фактичних власників телерадіомовників і провайдерів програмної послуги на їхньому інтернет-сайті.

XS
SM
MD
LG