Доступність посилання

ТОП новини

В Україну з Чехії прибуває гуманітарна допомога для поранених бійців


Чеські волонтери доправили гуманітарну допомогу для поранених бійців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Волонтери з Праги та Львова доправили з Чехії партію гуманітарної допомоги лікувальним закладам Дніпропетровська на загальну суму близько 200 тисяч чеських крон (майже 180 тисяч гривень). Її передали до місцевого військового шпиталю, 4-ї, 6-ї та 16-ї лікарень, де ставлять на ноги поранених в антитерористичній операції бійців.

За словами волонтерки з Чехії Галини Андрейців, яка очолює громадську організацію «Українська європейська перспектива» у Празі й активно допомагає українським військовим, медичні препарати для поранених були придбані на зібрані кошти чеського духовенства Римо-католицької церкви. Крім того, волонтери привезли до Дніпропетровська реанімаційне ліжко і ліжко-каталку від української громади Чехії.

Як розповіла волонтерка, небайдужі люди з Чехії також передали до Дніпропетровська, для військових 93-ї бригади, легковий автомобіль, який може бути використаний для загонів швидкого реагування, транспортування поранених бійців.

Окрім того, волонтери з Чехії надали матеріальну допомогу десятьом родинам загиблих бійців АТО у Львівській та Дніпропетровській областях та здійснили маленькі мрії дітей, що лишились без тат: велосипеди, ролики, спінінги, іграшки.

За словами Галини Андрейців, активно допомагати українським бійцям у Дніпропетровську українці з Чехії почали після знайомства з «кіборгами», які приїздили на лікування до Європи наприкінці минулого року. Наразі українська діаспора з Чехії надсилає допомогу формуванням Збройних сил України: обмундирування, медикаменти, продукти харчування тощо. Свою підтримку українцям висловлюють і самі чехи.

«Я б дуже хотіла, щоб Україна зрозуміла, що чехи і (президент Чехії Мілош) Земан – це дві протилежності. Від вересня стоїть Празький Майдан, який веде інформаційну «війну», яка противажить проросійській пропаганді. Вони збирають підписи, вони розповідають, що насправді відбувається в Україні. Це дуже важливо. Це чехи, і їм болить, коли українцям болить», – сказала Радіо Свобода Галина Андрейців.

Разом із гуманітарним вантажем з Чехії до Дніпропетровська прибув вантаж для українських військових у зоні АТО: тепловізори, прилади нічного бачення та інше військове спорядження, придбане коштом небайдужих громадян України та Євросоюзу. Волонтери зі львівської групи «Допоможи фронту» повезуть його далі – бійцям на передову.

Наразі у Дніпропетровському військовому шпиталі проходять лікування понад 200 українських бійців, поранених на Донбасі.

XS
SM
MD
LG