Доступність посилання

ТОП новини

Новий закон про освіту має збільшити зарплату вчителя – Гриневич


Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

Підвищення учительських зарплат – необхідна умова покращення якості освіти. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила Лілія Гриневич, голова парламентського комітету з питань освіти й науки.

«Для початку, треба пов’язати кваліфікацію вчителя із його зарплатнею. Новий закон про освіту передбачає норму про добровільну сертифікацію зовнішню, яку може пройти вчитель і в результаті – отримати суттєве підвищення заробітної плати. Складно говорити про те, що ми можемо одномоментно підвищити усім заробітню плату в тій фінансовій ситуації, яка зараз є. Хоча я вважаю, що базове підвищення має бути для усіх. Нинішня зарплата повністю нівелює стан учителя», – наголосила депутат.

За словами Гриневич, новий розрахунок освітньої субвенції ( форма грошової допомоги місцевим бюджетам, яка призначена для конкретно визначеної цілі. – ред.) – інший важливий пункт, який пропишуть у законопроекті.

«Нам потрібно, нарешті, виписати, що таке «безкоштовна освіта», яка гарантується Конституцією. Зараз виділені на освіту кошти ділять на певну кількість учнів і отримують середнє число, абсолютно необґрунтоване. Ми повинні чітко виписати, що має покривати освітня субвенція. Очевидно, видатки на освіту збільшаться. Але це державотворча сфера», – наголосила Лілія Гриневич в ефірі програми «Ми разом».

У профільному комітеті Ради розраховують, що уряд внесе проект нового закону про освіту до кінця червня, а до кінця поточної сесії (у липні) парламент зможе його ухвалити.

XS
SM
MD
LG