Доступність посилання

ТОП новини

Європейська кіноакадемія розпочала збір коштів на допомогу Олегу Сенцову


Олег Сенцов у московському суді, грудень 2014 року
Олег Сенцов у московському суді, грудень 2014 року

Європейська кіноакадемія відкрила спеціальний рахунок, куди європейці можуть перераховувати благодійну допомогу для українського режисера Олега Сенцова, якого утримують у російському СІЗО. Про це повідомила організатор фестивалю «Дні українського кіно в підтримку Олега Сенцова» Анна Паленчук, інформує проект Радіо Свобода Крим.Реалії.

«Ми будемо роздавати спеціальні матеріали, щоб у кожного, хто приходить на Дні українського кіно, залишалися реквізити, куди можна пересилати гроші Олегу. Гроші зараз потрібні, скоро буде суд в Ростові, і будуть дуже великі витрати, пов’язані з переїздом, з адвокатом і з іншим», – пояснила Паленчук.

За її словами, певної суми, яка була б метою збору, немає, тому що витрати постійні і з кожним днем перебування Олега Сенцова в ув'язненні ростуть.

«Є надія на те, що його відпустять завтра, і ми цим вже досить довго живемо, але витрати на його перебування там є. Ми йому постійно передаємо передачі, щоб у нього не було проблем зі здоров’ям. Плюс оплата адвокатів, переїздів, ще дуже багато витрат, тобто це близько 100 000 рублів на місяць», – наголосила організатор фестивалю.

Всі зібрані кошти передають сестрі Олега Сенцова – Наталії Каплан, яка підтримує постійний контакт з ув’язненим і його адвокатом, також допомогу надає уряд України.

«З минулого року уряд через державне агентство України з питань кіно щомісяця перераховує певні кошти на рахунок Олега, для його підтримки. Також, ви знаєте, що і президент призначив стипендію Олегу Сенцову», – розповів голова державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко.

З 29 червня по 2 липня в Берліні пройде фестиваль «Дні українського кіно в підтримку Олега Сенцова», який організували на волонтерських засадах українські кінопродюсери з метою підтримати режисера Олега Сенцова, а також для популяризації української культури.

Українського режисера Олега Сенцова затримали в Криму співробітники ФСБ Росії в травні 2014 року. Відтоді він перебуває в російському СІЗО. У Росії його звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі з метою дестабілізації політичної ситуації на півострові. Режисер провини не визнає. 16 квітня слідство висунуло Сенцову остаточні звинувачення в остаточній редакції. Крім уже інкримінованих епізодів, додали ще один – «незаконне зберігання зброї».

Визволення Олега Сенцова вимагають видатні кінематографісти – Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Майк Лі, Кшиштоф Зануссі, Анджей Вайда, польський актор Даніель Ольбрихський.

XS
SM
MD
LG