Доступність посилання

ТОП новини

Янукович та Нусенкіс фінансують сепаратистів у Донецьку – звіт СБУ


Колишній президент України Віктор Янукович та його бізнес-партнер, громадянин Росії Віктор Нусенкіс фінансують діяльність угруповання «ДНР». Про це йдеться у матеріалах СБУ, підготовлених до виступу на засіданні антикорупційного комітету Верховної Ради, яке відбулося 17 червня.

Документи щодо цієї та інших справ були представлені першим заступником голови СБУ Юрієм Артюховим.

Згідно з документами, які є у розпорядженні програми «Схеми» (спільний проект Першого Суспільного та Радіо Свобода), СБУ встановила факти фінансування діяльності угруповання «ДНР» з боку підконтрольних Януковичу та Нусенкісу коксохімічних заводів «Макіївкокс» і «Ясинівський коксохімічний завод», які розташовані у Донецькій області.

У січні цього року СБУ відкрила кримінальне провадження за частиною 3 статті 258-5 (Фінансування тероризму) Кримінального кодексу України.

За даними СБУ, експорт коксу ливарного та коксового горішку, що виробляється на згаданих коксохімічних заводах, відбувався черезпідприємство «Донецьксталь – металургійний завод», який є у власності Нусенкіса, «який входить до близького оточення колишнього президента України Януковича».

Протягом 2014 року з територій, які не контролює українська влада, було експортовано продукції на суму понад 100 мільйонів гривень.

«Таким чином, організований ними канал дозволяв забезпечувати фінансування діяльності «ДНР», наповнювати казну так званого «Центрального республіканського банку ДНР” у розмірі 1 млн. грн. щоквартально», – йдеться у звіті СБУ.

Раніше українські правоохоронці вже заявляли, що Віктор Янукович фінансує проросійських бойовиків. Після цього, у грудні 2014 року, Янукович в інтерв’ю російському виданню «Аргументи і факти» спростував ці звинувачення, назвавши їх «цинічною брехнею». За його словами, у силовиків немає «жодного тому доказу». Нусенкіс звинувачення у фінансуванні бойовиків не коментував.

XS
SM
MD
LG