Доступність посилання

ТОП новини

Словенія відпускає колишнього прем’єра Косова


Рамуш Харадінай, архівне фото
Рамуш Харадінай, архівне фото

Суд у Словенії вирішив, що колишній прем’єр-міністр Косова Рамуш Харадінай має дипломатичний імунітет і може повернутися додому після затримання за ордером Сербії.

Косовський політик вільний і може залишити Словенію, вирішив окружний суд у місті Крань.

Рамуша Харадіная затримали на летовищі столиці Словенії Любляни в середу, 17 червня, за ордером про арешт, який видала Сербія ще 2006 року. Потім його відпустили, але відібрали паспорт, щоб він лишався у країні на час юридичних процедур.

Це затримання викликало протести в Косові, де Харадіная багато хто вважає героєм збройної боротьби проти Сербії за самопроголошену незалежність Косова.

Наразі не ясно, чому його вирішили затримати цього разу. Харадінай часто їздить Європою і вже не раз бував і у Словенії.

Сербія з 2006 року розшукує Харадіная, лідера нині опозиційної партії «Альянс за майбутнє Косова», колишнього регіонального командувача сепаратистської Армії визволення Косова, а потім прем’єр-міністра Косова у 2004–2005 роках, за звинуваченнями у скоєнні злочинів проти цивільних сербів під час Косовської війни 1998–99 років.

Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії вже двічі, у 2008 і 2012 роках, виправдовував Харадіная за схожими звинуваченнями у воєнних злочинах у часи Косовської війни.

XS
SM
MD
LG