Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб: понад 10 тисяч фактів самоволок зафіксовано в лавах ЗСУ за час АТО


Shutterstock
Shutterstock

За час проведення антитерористичної операції на сході України зафіксовані понад 10 тисяч фактів самовільного залишення військових частин у лавах Збройних сил України. Про це повідомив начальник управління військової служби правопорядку Олександр Дублян агентству «РБК-Україна».

«У 2014 році мало масовий характер: (було) близько 10 тисяч, які самовільно залишили військові частини та по яких були внесені в реєстри дані про кримінальні правопорушення», − сказав Дублян.

При цьому, за даними Генштабу, 2015 року кількість таких випадків зменшилася і досягла близько 100.

Дублян також уточнив, що на сьогоднішній день засуджені близько 400 військовослужбовців за самовільне залишення частини з покаранням у вигляді штрафу, умовного терміну, троє військовослужбовців були позбавлені волі строком на сім років.

Раніше, у березні, президент України Петро Порошенко повідомив, що в першій хвилі мобілізації кількість, за його словами, дезертирів становила майже 30%.

«Дезертирством» нерідко помилково називають будь-яке самовільне залишення військовослужбовцем військової частини або місця служби чи неявку на службу без поважних причин, за що передбачене покарання за статтею 407 Кримінального кодексу. Дезертирство ж (стаття 408) визначене як самовільне залишення військової частини або місця служби чи неявка на службу з конкретною метою – ухилитися від військової служби.

Як повідомляли раніше в Генеральному штабі, протягом 2014 року за статтею про дезертирство було відкрито 204 кримінальні провадження.

XS
SM
MD
LG