Доступність посилання

ТОП новини

Росія не заохочує, але не перешкоджає своїм громадянам йти «добровольцями» на Донбас – Патрушев


Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев
Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев

Російська влада не заохочує своїх громадян вирушати в зону конфлікту на Донбасі, але і не може цьому перешкодити. Таке в інтерв’ю російському виданню «Коммерсант» заявив секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев.

«Ми до цього (ставати добровольцями і вирушати на Донбас – ред.) нікого не закликаємо, і не заохочуємо цього. Але реально перешкодити цьому неможливо. Адже два мільйони біженців з України не просто так приїхали в Росію – у них тут родичі та друзі. Вони розповідають їм про ті звірства, які там відбуваються. А далі спрацьовують емоції: люди відправляються туди і беруть участь», – сказав Патрушев.

Події на сході України Патрушев назвав «громадянським конфліктом», який можна вирішити, дотримуючись мінських домовленостей.

«В Україні зараз навіть в одній сім'ї родичі часто займають діаметрально протилежні позиції і сваряться. Це громадянський конфлікт. Ми готові надавати і надаємо підтримку українським біженцям, яких, до речі, ні в ЄС, ні в США не приймають, але влазити в громадянський конфлікт недоцільно», – сказав секретар Ради безпеки Росії.

Події на сході України і в Криму, на думку Патрушева, були викликані «державним переворотом» в Україні за посередництва США.

«Був законно обраний президент (Віктор Янукович – ред.) , подобався він комусь чи ні, це питання оцінки, але він був обраний законно, і ніхто цього не заперечував. Але США він не влаштовував. І, хоча термін його президентства підходив до завершення і народ України його не переобрав би, вони вирішили скинути його насильницьким шляхом. Це була їхня політична помилка. Якби вони почекали, то змогли б привести потрібних їм людей законним шляхом. Але вони ініціювали держпереворот. Не було б перевороту, не було б подій у Криму і на сході України», – сказав Патрушев.

Кремль продовжує наполягати, що Росія не є учасником бойових дій на сході України, що не постачає зброю сепаратистам, возить винятково гуманітарні, а не військові вантажі на Донбас, а анексований Крим в результаті проведеного невизнаного світом і Україною «референдуму» називає своєю частиною. Нині світова спільнота застосовує до Росії дипломатичні заходи тиску і економічні санкції через її політику щодо України.

XS
SM
MD
LG