Доступність посилання

ТОП новини

Путін хоче від «нормандської четвірки» висування вимог до України


Володимир Путін, Анґела Меркель, Франсуа Олланд і Петро Порошенко (л -> п) під час зустрічі в Мінську 11 лютого 2015 року
Володимир Путін, Анґела Меркель, Франсуа Олланд і Петро Порошенко (л -> п) під час зустрічі в Мінську 11 лютого 2015 року

Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з керівниками Німеччини і Франції висунув цілу низку вимог до України щодо дотримання мінських домовленостей, повідомила прес-служба Кремля.

Зокрема, мовиться в повідомленні, «з російської сторони знову підкреслена необхідність негайного припинення обстрілів українськими силовими структурами населених пунктів Донбасу, активізації процесу політичного врегулювання, вирішення питань конституційної реформи, а також соціально-економічного відновлення південно-східних регіонів».

При цьому в Москві нічого не повідомили про те, що для виконання мінських угод збирається зробити Росія.

Російський керівник говорив із канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентом Франції Франсуа Олландом після того, як раніше в понеділок, 22 червня, Європейський союз офіційно затвердив продовження секторальних економічних санкцій проти Росії у відповідь на її дестабілізаційну роль на сході України до 31 січня 2016 року. Як пояснила верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні, це стало природним наслідком рішення Ради Євросоюзу, ухваленого ще в березні, що зняття санкцій має бути пов’язане з виконанням мінських домовленостей.

Прес-служби Меркель і Олланда наразі не повідомляли про розмову з Путіним. Але свою версію навело з Парижа Агентство «Франс-прес», посилаючись на неназване джерело, наближене до французького президента: за цим повідомленням, керівники Франції й Німеччини в перебігу 45-хвилинної розмови з російським лідером скаржилися на недостатній поступ у вирішенні кризи на сході України і заявляли про необхідність тиску на неуточнені «різні сторони» конфлікту.

Розмова відбулася як частина підготовки до планованої на вівторок, 23 червня, зустрічі в «нормандському форматі» міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції і Росії на тему врегулювання на сході України.

Також у понеділок, 22 червня, напередодні цієї зустрічі скоординували свої позиції в телефонній розмові президент України Петро Порошенко і канцлер Німеччини Анґела Меркель, повідомила прес-служба голови української держави. Зокрема, в перебігу розмови Порошенко вказав на значну ескалацію і збільшення числа обстрілів із боку сепаратистів.

На Заході наголошують, що мінські домовленості мають виконати всі сторони повністю, без винятків. Там звертають увагу, що в той час як Україна переважно виконує свої зобов’язання, їх постійно порушують Росія і підтримувані нею сепаратисти.

Москва ж заявляє, що вимагає від Заходу тиску на Київ, щоб «змусити його виконати домовленості», а щодо себе каже, що не має ніяких зобов’язань, бо є, мовляв, не стороною тих домовленостей, а лише «гарантом».

XS
SM
MD
LG