Доступність посилання

ТОП новини

«Блокада – це зрада»: переселенці мітингують на Майдані проти пропускної системи


Акція переселенців Донбасу у Києві проти нового пропускного режиму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Близько 200 переселенців і правозахисників відстоювали на майдані Незалежності в центрі Києва права мешканців зони антитерористичної операції на вільне пересування.

Новий «Тимчасовий порядок перетину лінії розмежування», який повинен був спростити пересування простих українців у зоні АТО, насправді обмежив і без того урізані війною права громадян України, жителів Донецької і Луганської областей, кажуть організатори мітингу. В першу чергу громадських активістів обурює пункт 1.6 цього документа, який повністю забороняє автобусне сполучення між окупованою територією й іншими регіонами України.

За словами переселенців, це не тільки повністю унеможливлює виїзд із контрольованої сепаратистами зони тих людей, які не мають власного автотранспорту, але й позбавляє можливості їхніх родичів зі звільненої території передати туди допомогу.

Ускладнення умов перетину також тільки породжує зайву корупцію на блокпостах, упевнені представники волонтерських і правозахисних організацій.

«Ця система обмежує права близько 10% населення України, і в першу чергу простих громадян і волонтерів, які не можуть допомагати тим, хто залишився в біді, – впевнений Олександр Горбатко, координатор ініціативи «Донбас СОС». – І це не вирішило жодної проблеми безпеки країни, бо всі проблеми пересування легко вирішуються за допомогою хабарів, навіть сепаратисти спокійно в’їжджають на територію України з Росії».

Правозахисників обурює, що Служба безпеки України проігнорувала їхні рекомендації щодо спрощення порядку перетину лінії розмежування, які були надані СБУ на спільних засіданнях робочих груп.

«Замість спрощення системи отримали повну блокаду, тобто розділення країни. Це і є сепаратизм, який нав’язується сходові країни не тільки сепаратистами «ДНР» і «ЛНР», але й офіційною українською владою», – кажуть учасники мітингу.

«Сегрегація вбиває не менше від «градів», «Блокада – це зрада», «Не зачиняйте двері перед українцями» – такі гасла були на плакатах мітингарів.

Наприкінці акції учасники написали колективне відеозвернення до президента України, якого прямо звинувачували в тому, що, на думку демонстрантів, саме він особисто був ініціатором додаткових обмежень у новому «Порядку перетину».

Служба безпеки України 16 червня опублікувала оновлений тимчасовий порядок перетину лінії зіткнення. Він передбачає, серед іншого, скасування паперових перепусток і, як заявили в СБУ, має «не лише спростити систему отримання дозволу на перетин лінії зіткнення, але й викорінити зловживання і корупцію».

XS
SM
MD
LG