Доступність посилання

ТОП новини

Комісія з питань декомунізації розгляне три партії щодо відповідності законодавству – Мін’юст


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Комісія з питань дотримання закону України про засудження комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборони пропаганди їхньої символіки» перевірить на відповідність законодавству три політичні партії.

«До Міністерства юстиції надійшло звернення премєр-міністра Арсенія Яценюка щодо того, що деякі політичні сили не привели статут та символіку у відповідність до вимог закону. Це три політичні партії: Комуністична партія України, Комуністична партія України (оновлена) і Партія робітників і селян», – зазначила під час засідання комісії її голова, перший заступник міністра юстиції Наталія Савостьянова.

Напередодні міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що Компартія України порушує закон про заборону комуністичної та нацистської символіки. Міністр наголосив, що партіям було надано місячний термін для приведення своїх нормативних документів у відповідність до вимог цього закону, але, за його даними, «КПУ не привела свій статут у відповідність до вимог цього закону».

У квітні Верховна Рада ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів. Після цього вОБСЄ заявили, що закони про декомунізацію становлять потенційну загрозу свободі висловлювань та ЗМІ. ОБСЄ після ухвалення парламентом закону «Про засудження комуністичних і нацистських тоталітарних режимів в Україні та про заборону пропаганди своїх символів» звернулася до президента України Петра Порошенка з проханням ретельно розглянути закон до його затвердження, зокрема, в ОБСЄ вважають, що «обмеження може легко призвести до придушення політичних, провокаційних і критичних висловлювань, особливо в засобах масової інформації».

У травні закон підписав президент Петро Порошенко, документ набув чинності.

XS
SM
MD
LG