Доступність посилання

ТОП новини

МЗС вітає продовження санкцій ЄС проти Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України привітало рішення Ради Європейського союзу продовжити ще на півроку, до 31 січня 2016 року, секторальні економічні санкції проти Росії через її причетність до ескалації на сході України.

Це рішення вкотре продемонструвало солідарність Євросоюзу з Україною, його відданість захистові її територіальної цілісності і незалежності, мовиться в заяві МЗС.

«Весь цивілізований світ, насамперед ЄС, закликає Росію дотримуватися зобов’язань у рамках мінських домовленостей, припинити постачання озброєння, найманців та боєприпасів, таким чином сприяючи дотриманню режиму припинення вогню, та вплинути на підконтрольних бойовиків. Тільки повне виконання Росією всіх зобов’язань може стати підставою для перегляду режиму санкцій», – наголосили в Києві.

Крім того, в МЗС нагадали: українська сторона дотримується позиції, що в разі подальшого загострення ситуації або ж продовження нехтування Москвою нормами міжнародного права та її зобов’язаннями міжнародне співтовариство повинне посилити санкційний та інший тиск на Росію.

«Тільки повне відновлення контролю України над українсько-російським кордоном, стабілізація ситуації на Донбасі та повернення його в українське правове поле означатиме виконання мінських домовленостей. І це спільна точка зору України, Європейського союзу і всього цивілізованого світу», – заявляє міністерство.

У понеділок, 22 червня, Рада Євросоюзу у складі міністрів закордонних справ офіційно затвердила продовження економічних санкцій проти Росії у відповідь на її дестабілізаційну роль на сході України до 31 січня 2016 року. Йдеться про санкції, що стосуються фінансового, енергетичного й оборонного секторів економіки Росії, а також товарів подвійного призначення. Як пояснила верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні, це стало природним наслідком рішення Ради ЄС, ухваленого ще в березні, що зняття санкцій має бути пов’язане з виконанням мінських домовленостей.

XS
SM
MD
LG