Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина скасовує рішення зупинити в себе норму ЄС щодо біженців


Угорська поліція затримує мігрантів біля міста Сеґеда на кордоні з Сербією, 24 червня 2015 року
Угорська поліція затримує мігрантів біля міста Сеґеда на кордоні з Сербією, 24 червня 2015 року

Угорщина змінила своє оголошене раніше рішення зупинити в себе чинність норми Європейського союзу щодо розгляду справ біженців.

Як повідомило Міністерство закордонних справ Угорщини, Будапешт уже не зупиняє чинності правил Євросоюзу, і про це голова МЗС Петер Сійярто повідомив свого колегу з сусідньої Австрії.

В Австрії, зі свого боку, повідомили, що через першу заяву з Будапешта викликали до свого МЗС посла Угорщини, а міністр Себастіян Курц заявив телефоном угорському колезі, що Відень не потерпить зупинення чинності норми.

Ідеться про норму ЄС, відому як «Дублін-3», яка передбачає, що претенденти на статус біженця повинні подавати заяви про це в першій країні ЄС, через яку вони прибули на територію Євросоюзу. Відтак, якщо таких осіб виявляють в інших країнах ЄС, їх повертають із їхніми заявами до першої.

У вівторок, 23 червня, уряд Угорщини заявив, що на невизначений термін зупиняє для країни чинність цієї норми з «технічних міркувань». Як заявили в Будапешті, там були змушені до такого кроку з метою «захистити інтереси і населення Угорщини» у зв’язку з тим, що протягом попереднього року до країни прибули десятки тисяч мігрантів.

Заява пролунала напередодні саміту Євросоюзу, який починається в четвер, 25 червня і на якому криза з нелегальними іммігрантами до ЄС буде одним із головних питань.

Попередніми днями Угорщина вже вирішила спорудити паркан на кордоні з Сербією, через який до неї потрапляє більшість нелегалів. Це рішення теж викликало багато негативних відгуків.

XS
SM
MD
LG