Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Росії затверджують референдум про повернення пам’ятника Дзержинському


Архівне фото 1991 року: пам’ятник Дзержинському на Луб’янці перед будівлею КДБ напередодні знесення
Архівне фото 1991 року: пам’ятник Дзержинському на Луб’янці перед будівлею КДБ напередодні знесення

У столиці Росії депутати Московської міської думи підтримали проведення референдуму про відновлення пам’ятника Феліксові Дзержинському на Луб’янській площі в центрі Москви.

Як написав у твітері голова Мосміськдуми Олексій Шапошников, питання, повертати чи не повертати пам’ятник Дзержинському на Луб’янку, «викликало бурхливу дискусію».

11 червня Московська міська виборча комісія дозволила Компартії Росії провести референдум щодо відновлення пам’ятника Дзержинському на Луб’янській площі. Але 22 червня комісія Московської міської думи з державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендувала Мосміськдумі визнати такими, що не відповідають законові, питання, запропоновані комуністами для референдуму щодо відновлення монумента.

Фелікс Дзержинський створив і очолював репресивні органи радянської Росії, а потім СРСР із 1918 року до своєї смерті в 1926-му і за свою діяльність заслужив прізвисько «залізний Фелікс». У радянські часи його постать виставляли як зразок служіння на захист влади комуністів, після розпаду СРСР його ж часто стали сприймати як символ зловживань радянських політичних спецслужб.

Пам’ятник Феліксові Дзержинському за проектом відомого скульптора Євгена Вучетича був встановлений на Луб’янській площі в Москві, перед головною будівлею КДБ СРСР, 1958 року. У серпні 1991 року, після провалу путчу «ҐКЧП», його за рішенням Мосміськдуми зняли з постаменту і пізніше перевезли до парку мистецтв «Музеон», де нині зібрані й багато інших знятих пам’ятників радянської доби.

Останнім часом у прокремлівських колах Росії дедалі частіше лунають заяви про необхідність повернути пам’ятник «першому чекістові» в центр столиці, до будівлі, в якій нині працює наступниця КДБ – Федеральна служба безпеки Росії. Минулого, 2014 року пам’ятник відреставрували – як припускають, в очікуванні на таке повернення.

XS
SM
MD
LG