Доступність посилання

ТОП новини

У Москві виборчком схвалив референдум щодо пам’ятника Дзержинському


Архівне фото 1991 року: пам’ятник Дзержинському на Луб’янці перед будівлею КДБ напередодні знесення
Архівне фото 1991 року: пам’ятник Дзержинському на Луб’янці перед будівлею КДБ напередодні знесення

Московський міський виборчий комітет зареєстрував ініціативну групу, яка хоче провести референдум про повернення пам’ятника Феліксу Дзержинському на Луб'янську площу в Москві.

Напередодні Московська міська дума визнала законним проведення референдуму щодо встановлення пам’ятника Дзержинському у столиці Росії.

11 червня Московська міська виборча комісія дозволила Компартії Росії провести референдум щодо відновлення пам’ятника Дзержинському на Луб’янській площі. Але 22 червня комісія Московської міської думи з державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендувала Мосміськдумі визнати такими, що не відповідають законові, питання, запропоновані комуністами для референдуму щодо відновлення монумента.

Фелікс Дзержинський створив і очолював репресивні органи радянської Росії, а потім СРСР із 1918 року до своєї смерті в 1926-му і за свою діяльність заслужив прізвисько «залізний Фелікс». У радянські часи його постать виставляли як зразок служіння на захист влади комуністів, після розпаду СРСР його ж часто стали сприймати як символ зловживань радянських політичних спецслужб.

Пам’ятник Феліксові Дзержинському за проектом відомого скульптора Євгена Вучетича був встановлений на Луб’янській площі в Москві, перед головною будівлею КДБ СРСР, 1958 року. У серпні 1991 року, після провалу путчу «ҐКЧП», його за рішенням Мосміськдуми зняли з постаменту і пізніше перевезли до парку мистецтв «Музеон», де нині зібрані й багато інших знятих пам’ятників радянської доби.

Останнім часом у прокремлівських колах Росії дедалі частіше лунають заяви про необхідність повернути пам’ятник «першому чекістові» в центр столиці, до будівлі, в якій нині працює наступниця КДБ – Федеральна служба безпеки Росії. Минулого, 2014 року пам’ятник відреставрували – як припускають, в очікуванні на таке повернення.

XS
SM
MD
LG