Доступність посилання

ТОП новини

Комітет кредиторів закликає уряд обговорювати реструктуризацію боргу без попередніх умов


Міністр фінансів Наталія Яресько раніше розкритикувала комітет кредиторів за небажання домовлятися
Міністр фінансів Наталія Яресько раніше розкритикувала комітет кредиторів за небажання домовлятися

Комітет кредиторів закликає уряд України розпочати переговори щодо реструктуризації частини зовнішнього боргу у найкоротші терміни і без попередніх умов. Про це йдеться у реакції комітету на звернення міністра фінансів Наталії Яресько, оприлюдненому у пʼятницю.

«Комітет вважає коментарі міністра Яресько про те, що міжнародні кредитори «відмовляються внести свій внесок у відновлення України», некоректними», – йдеться у заяві комітету, яку має у своєму розпорядженні Радіо Свобода.

«З 9 травня Міністерство фінансів має повну, всеосяжну пропозицію щодо реструктуризації, яка відповідає критеріям МВФ і передбачає полегшення для України обсягом 16 мільярдів доларів. Комітет пропонує навіть більшу підтримку, адже приватні кредитори не отримають ніяких принципових виплат до 2019 року, тоді як МВФ отримає 4,4 мільярда доларів у період із 2015 до 2018 року, в цілому – 8,1 мільярда доларів до 2020 року», – зазначили в обʼєднанні міжнародних кредиторів України.

«Комітет вкотре вимагає розпочати переговори якнайшвидше і без попередніх умов, з акцентом на рішеннях, і закликає міністра Яресько приєднатися до важливої спільної зустрічі наступного тижня у Вашингтоні», – йдеться у заяві.

У пʼятницю міністр фінансів України Наталія Яресько повідомила, що уряд шукає можливість домовитися з міжнародними кредиторами, але не виключає ймовірності запровадження мораторію на зовнішні виплати до досягнення прийнятної угоди про реструктуризацію.

Раніше стало відомо, що Наталія Яресько не братиме участь у переговорах із комітетом кредиторів наступного тижня у Вашингтоні.

Реструктуризація частини зовнішнього боргу – одна з рекомендацій Міжнародного валютного фонду, від якого Україна очікує отримати другий транш кредиту.

Комітет кредиторів – це обʼєднання найбільших іноземних кредиторів України, яке сформували після того, як уряд України заявив про намір реструктуризувати частину зовнішнього боргу України.

Комітет не підтримує ідею українського уряду списати частину боргу і наполягає на досягненні компромісу щодо відстрочення боргових зобов’язань. Уряд, у свою чергу, неодноразово звинувачував комітет у непрозорості і неготовності домовлятися.

XS
SM
MD
LG