Доступність посилання

ТОП новини

Конституційна комісія погодила проект змін щодо децентралізації і передасть їх президенту


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Члени Конституційної комісії більшістю голосів підтримали напрацьовані до Основного закону зміни щодо децентралізації і передадуть їх на розгляд президента України Петра Порошенка. За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, проти ухвалення проекту змін проголосували 2 члени комісії із загального складу в 59 осіб.

«Те, що ми напрацювали, повністю відповідає висновкам Венеційської комісії і є системою, яка дозволить побудувати діючу і ефективну модель місцевого самоврядування в Україні. Виконкоми – це обраність влади, субсидіарність означає, що ми передаємо владу вниз, податки теж будуть передані на місцевий рівень. Ця система є в рази кращою, ніж та, яку ми маємо сьогодні», – зазначив на засіданні комісії її голова (і, зокрема, голова профільної групи), спікер парламенту Володимир Гройсман.

Конституційна комісія погодилася з висновками Венеційської комісії і внесла корективи у статтю щодо призначення та звільнення префектів (відтепер це робитиме президент), а також уточнила механізм дострокового припинення повноважень влади на місцях, якщо її рішення становлять загрозу цілісності і суверенітету України (в такому разі президент зупиняє дію такого акту і передає його для висновку у Конституційний суд).

Згідно з планами керівництва держави, зміни до Конституції парламент повинен проголосувати у першому читанні у липні, а у другому – у вересні. До кінця року мають бути сформовані нові територіальні громади.

Президент затвердив склад Конституційної комісії наприкінці березня. Комісія поділена на три робочі групи, які крім змін до Основного закону у частині децентралізації розробляють проекти змін щодо регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина, а також удосконалення конституційних засад правосуддя.

XS
SM
MD
LG