Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія: поліція вимагає негайно звільнити перекритий проспект у столиці


Демонстранти в Єревані обговорюють пропозицію президента, 28 червня 2015 року
Демонстранти в Єревані обговорюють пропозицію президента, 28 червня 2015 року

У столиці Вірменії Єревані поліція вимагає від демонстрантів проти подорожчання електроенергії негайно звільнити перекритий ними проспект Баграмяна в центрі міста й попереджає, що незгодних розганятиме суворіше, ніж на початку тижня.

Заступник начальника поліції Єревана Валерій Осіпян закликав вивести з проспекту неповнолітніх і вагітних і попросив відійти звідти журналістів. А начальник поліції Вірменії Владімір Ґаспарян заявив, що проти тих, хто залишиться на проспекті, «вживуть заходів», при тому суворіших, ніж під час розгону демонстрації вранці у вівторок, 23 червня.

Із боку поліції лунали вимоги звільнити проспект протягом півгодини; цей час уже минув, але розгін наразі не почався.

Чільники поліції посилалися на рішення частини організаторів протесту, які закликали демонстрантів звільнити проспект Баграмяна, що є однією з головних транспортних артерій міста, і перейти на сусідню площу Свободи, де вони не заважатимуть рухові транспорту. Дехто з демонстрантів погодився на це і перейшов на площу, але на проспекті лишаються кілька тисяч незгодних.

Один із лідерів протесту, лідер неполітичного руху «Ні грабункові», який став осереддям акції, Вагінак Шушанян, який закликав звільнити проспект, заявляв демонстрантам, що вони наразі досягли «безпрецедентного успіху» і вже перебувають «на шляху до перемоги», і сутички з поліцією не поліпшать їхніх досягнень.

Ідеться про те, що в суботу, 27 червня, президент Вірменії Серж Сарґсян заявив, що незалежна консалтингова компанія здійснить аудит нових, підвищених тарифів на електроенергію, і, якщо вона визнає їх завищеними безпідставно, уряд вживе заходів, щоб переплачені кошти були повернені, – але що ці тарифи стануть безумовними, якщо аудит визнає їхню обґрунтованість.

Раніше активісти заявляли, що не звільнять вулиці, доки президент не оголосить на телебаченні про скасування ухвали підвищити ціни на електроенергію.

Після силового розгону мирної акції в Єревані вранці у вівторок, 23 червня, демонстранти зібралися знову і відтоді блокують проспект Баграмяна, на якому розташовані будівля парламенту і палац президента, до яких їх не пропускає поліція. Мирні протести тривають і ще в кількох містах Вірменії.

У четвер, 25 червня, уряд Вірменії відкинув головну вимогу демонстрантів – скасувати недавнє рішення підвищити з 1 липня майже на 17 відсотків і так високі ціни на електроенергію – з нинішніх 42 драмів (на сьогодні приблизно 1 гривня 87 копійок) до 49 драмів (2 гривні 18 копійок) за кіловат-годину.

Такого підвищення, вже третього за останні три роки, домоглася вірменська електроенергетична компанія-монополіст «Електричні мережі Вірменії», що належить власникові з Росії – компанії «Інтер РАО ЄЕС», підконтрольній російській державі.

Демонстранти також вимагають переглянути в бік зниження й попереднє, минулорічне підвищення цін.

А російська компанія повідомила тим часом, що за перший квартал нинішнього, 2015 року досягла у Вірменії п’ятиразового зростання своїх прибутків порівняно з першим кварталом минулого, 2014 року.

XS
SM
MD
LG