Доступність посилання

ТОП новини

Захід тисне на Малайзію, щоб та внесла пропозицію про трибунал щодо MH17 – Чуркін


(Автор: Олексій Кустовський)
(Автор: Олексій Кустовський)

Постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін стверджує, що західні держави-члени Ради безпеки ООН намагаються чинити тиск на Малайзію у справі трибуналу для суду над винними у збитті над сходом України лайнера «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 2014 року.

Захід домагається, щоб Малайзія внесла до Ради безпеки проект резолюції про створення такого міжнародного трибуналу і щоб цей проект був ухвалений до роковин збиття літака 17 липня, заявив Чуркін в інтерв’ю російському телеканалові «НТВ».

А з приводу того, що раніше повідомляли про прагнення Нідерландів створити такий трибунал, він сказав, що офіційно такої пропозиції ще не було.

Чуркін підтвердив, що раніше Рада безпеки своєю резолюцією визначила необхідність покарання винних – але «питання в тому, як цим займатися», сказав він.

Дипломат також висловив застереження, «щоб це все не перетворилося на політичне шоу», й додав, що Москва скептично ставиться до таких процесів.

У п’ятницю, 26 червня, заступник міністра закордонних справ Росії Геннадій Гатилов уже заявляв, що Росія «погано» ставиться до ідеї ухвалювати резолюцію Ради безпеки ООН про створення такого міжнародного трибуналу.

У четвер, 25 червня, посол Малайзії в ООН Рамлан Бін Ібрагім заявляв, що ідею створення такого трибуналу схвалили всі п’ять країн, які спільно розслідують трагедію: Малайзія, якій належав літак, Україна, над якою його збили, а також Нідерланди, Австралія і Бельгія, які втратили в літаку найбільше своїх громадян. А експерти-юристи вже подали до Ради безпеки для попереднього вивчення проект статуту такого трибуналу і проект резолюції Ради безпеки про його створення. Як сказав Рамлан Бін Ібрагім, Малайзія вже попередньо обговорювала це питання з Росією.

У вівторок, 23 червня, агентство Reuters повідомляло з посиланням на свої неназвані джерела, що ініціатором створення такого трибуналу виступили Нідерланди.

Ініціатори створення міжнародного суду за підтримки ООН сподіваються, що це зможе змусити Росію до співпраці. Їхня аргументація полягає в тому, що Росія буде змушена або погодитися з цим, або скористатися зі свого права вето в Раді безпеки і ризикувати тим, що її вважатимуть за головну перешкоду у здійсненні правосуддя над масовими вбивцями цивільних людей. Але і в такому разі суд може бути створений рішенням Генеральної асамблеї ООН, у якій права вето не існує ні в кого.

Авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту. Близько двох третин із них були громадяни Нідерландів, і Україна передала розслідування цій державі.

Наразі в Нідерландах триває два окремі слідства: Рада розслідувань із питань безпеки вивчає подробиці катастрофи, і її звіт очікується в жовтні, а прокуратура розслідує кримінальну справу про катастрофу, що має на меті визначити винних, і, ймовірно, назве підозрюваних після звіту Ради розслідувань із питань безпеки. Хоча формально ще не виключена жодна версія, основною вважають збиття літака з зенітно-ракетного комплексу «Бук», який надала для сепаратистів Росія. Це викликає припущення, що серед названих винними можуть виявитися громадяни Росії.

Росія ж свою причетність заперечує і намагається скласти вину на Україну. Для цього, за словами оглядачів, у Росії вже кілька разів вдавалися до прямих фальсифікацій нібито «доказів вини України».

XS
SM
MD
LG