Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія: поліція чекатиме, поки протестувальники самі розійдуться


Учасники акції протесту в Єревані, 25 червня 2015 року
Учасники акції протесту в Єревані, 25 червня 2015 року

Поліція не вчиняти активних дій, а дочекається, поки протестувальники самі розійдуться, заявив заступник начальника поліції Єревана Валерій Осіпян. Про це повідомляє вірменська редакція Радіо Свобода (Радіо Азатутюн).

Представники поліції зазначають, що сміттєві баки, які були барикадами на проспекті Баграмяна, демонстранти самі приберуть.

Також від проспекту Баграмяна вже почалася хода протесту по центру Єревана, учасники ходи закликають громадян приєднатися до мітингу, який незабаром почнеться на проспекті Баграмяна.

(Трансляція Вірменської редакції Радіо Свобода)


Напередодні поліція вимагала від демонстрантів звільнити перекритий ними проспект Баграмяна в центрі міста й попереджала, що незгодних розганятиме суворіше, ніж на початку тижня. Проте протести в центрі Єревана, які почалися у Вірменії від минулого тижня, тривають.

Демонстранти протестують проти підвищення тарифів на електроенергію у Вірменії на 16% з 1 серпня.

Генпрокуратура Вірменії відкрила кримінальну справу у зв’язку з акцією протесту у столиці за статтею «хуліганство».

23 червня удосвіта поліція розігнала в Єревані за допомогою водометів мітинг ініціативи руху «Ні грабунку». Проте того ж дня протестувальники знову вийшли на мітинг. У поліції пообіцяли не застосовувати жодних силових дій щодо активістів, поки акція проходить мирно.

За даними правозахисників, всього поліція в Єревані затримала 237 демонстрантів, ще 12 – в місті Гюмрі. Серед затриманих силовиками були і журналісти, зокрема з вірменської служби Радіо Свобода. В міжнародній правозахисній організації Amnesty International заявили: заяви про цілеспрямоване переслідування поліцією журналістів спонукають до тривожних висновків про свободу слова і теж потребують розслідування. Поліція Єревана вибачилася за свої дії щодо працівників ЗМІ і пообіцяла відшкодування матеріальних збитків через пошкоджену техніку.

27 червня президент Вірменії Серж Сарґсян пообіцяв з бюджету компенсувати громадянам своєї країни різницю між старою ціною та новим, на 16% вищим тарифом на електричну енергію, який має бути запроваджений з 1 серпня. Проте щонайменше двоє лідерів протесту відкинули план президента.

XS
SM
MD
LG