Доступність посилання

ТОП новини

Росія продовжить постачати газ на окуповану територію Донбасу – Новак


Міністр енергетики Росії Олександр Новак
Міністр енергетики Росії Олександр Новак

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявляє, що російська сторона продовжить постачати газ на території Донбасу, підконтрольні сепаратистам.

«Ті поставки, які з лютого здійснюються, і далі будуть здійснюватися. Ми постачаємо паливо, це входить у загальний обсяг за контрактом», – сказав Новак у вівторок, 30 червня, після завершення тристоронніх газових переговорів у Відні.

Сьогодні, 30 червня, у столиці Австрії Відні відбувся черговий раунд переговорів про постачання газу між Україною, Євросоюзом та Росією. Сторони ні про що не домовилися. У «Нафтогазі» заявили, що 1 липня українська сторона зупиняє закупівлю газу у російського «Газпрому» до узгодження умов постачання.

У березні сторони вирішили винести питання щодо постачання російського газу на окуповану територію Донбасу за рамки тристоронніх газових переговорів.

Раніше Олександр Новак заявив, що постачання російського газу до «окремих районів» Донецької та Луганської областей, що нині окуповані сепаратистами за військової підтримки Росії, «винесуть за дужки» нині чинного «зимового пакету» домовленостей про постачання газу до України. За його словами, обсяги, які Росія постачає безпосередньо сепаратистам, не будуть враховуватися при розрахунку сум передоплати з українського боку.

Міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин наголосив, що домовленості про постачання російського газу в тимчасово окуповані сепаратистами регіони Донбасу мають вести тільки газові компанії двох країн – «Нафтогаз України» і «Газпром».

Російська ж компанія постачала туди газ через непідконтрольні Україні газовимірювальні станції всупереч заявкам «Нафтогазу» і попередженням про неприпустимість такої практики, що суперечить контрактним зобов’язанням. При цьому в Москві стверджували, що постачання цих обсягів газу відповідає контрактові, і вони обліковуються як частина тих кількостей, за які Україна надає передоплату.

XS
SM
MD
LG